Sunday, 5 May 2013

Benda baik

Wallah weh. Hi& welcome May! May this month will be the best month ever. ((I don't think it will be))
And for Siti Nurul Hidayah Bt. Saien, Happy Birthday girl! May our friendship lasting 4eva! Amiin Ya rabb.
Dh lama kan tk update blog. Dlm 3 ke 4 bulan mcmtu. Lama san..ggatt.

And finally, Alhamdulillah 4 evrything. Allah dh makbulkan doa aku! Terima kasih Ya Allah!
Makbulkan doa apa? Doa agar.....persahabatan aku kembali jernih dan rapat seperti biasa....
Allah itu maha mendengar, Mungkin dia tak akan kabulkan doa yg dipinta oleh hambaNya skrg. Tapi InysaAllah, doa akan dikabulkan andai kita benar-bnr ikhlas dan berdoa utk kebaikan dan bukannya keburukan. Kun Fayakun... Allahu'Sami'u ((Maha mendengar))

Dan....doa ini patut diamalkan :- 



Midterm dh nak dekat weh. Cuak mak aih! Lagi-lgi physics, nk pecah otak rasanya nk belajar prkara yg baru mcm Bio, Chemist, Physics, Add maths. Sakit jiwa, sakit akal sakit otak semuanya. (V.V)
Harap-harapnya midterm ni dpt result yg ok lah.... Yg penting LULUS! Tknak gagal....rasa mcm teruk sgt kalau gagal. Hehehe. All the best 4 u! Usaha, doa, tawakal tu penting. Dan akhir sekali redha.... Beringatlah kalau kita gagal itu semuanya ujian daripadaNya. Aku ckp lebih...kang aku yg meleleh kalau gagal. Hahaha. ((Klako))



Dan Alhamdulillah, saya mula utk berhijrah kepada perkara yg lebih baik. Yup, itulah misi 2013. Tahun baru, azam baru, moga ia menjadi :) Buat apa nk tunggu lama utk berhijrah, katanya kalau nk berhijrah kena seikhlas hati barulah betul. Hm, maybe ayat itu boleh dipangkal dgn ayat ini...

"Keterpaksaan melahirkan sebutir keikhlasan"

So, ikut kata hati masing-msing. Buang yg keruh, ambillah yg jernih. Jgn tunggu masa dh nk tamat baru nk berubah. Jangan sekali-kali! Nyawa di tangan Allah. Tk semestinya kita kembali kepadaNya masa betul-betul kita 'kedut seribu'. Ajal dan maut di tangan Sang Pencipta.

Bacalah sebentar, ambil iktibar. Simpan di dalam hati dan amalkannya:- ((Tips utk berhijrah))

  • Bentuk niat yg tulus&mengharapkan keredhaan Allah
  • Matlamat yg membakar semangat tetapi munasabah
  • Buang tanggapan yg negatif(-) ttg diri sendiri, lebihkan pemikiran yg positif(+)
  • Belajar drpada org yg berjaya, Carilah kawan yg dpt mendorong&menyokong kita
  • Jgn tergugat dgn komen negatif org lain ((Cekalkan iman, tabahkan hati, senyum dan terus mendaki))
  • Amalkan dgn istiqamah slama 40hari, kerana tabiat baru terbentuk dlm masa 40hari
  • Byk berdoa dan tawakal kepada Allah swt. Moga Allah memberi kita semua taufik&hidayahnya ((Aamin~))
  • Jika berasa segan ajaklah seorang shabat yg boleh dipercayai utk turut sama menyertai diri kita utk berhijrah
  • Akhir sekali, bangkitlah! Takbir! Allahuakbar
Sumber daripada :- Bacaan buku ilmiah, internet dan pengalaman org lain dan diri sendiri



Doakan saya utk menjadi Muslimah sejati yg teguh&cekal menempuh ujian :-)


Alhamdulillah, sampai di sini sahaja coretan utk hari ini. Kupohon ampun&maaf andai terkasar bahasa, terasalah tutur bicara.....Buanglah yg keruh, ambillah yg jernih.

"kalau rasa dah nak berubah itu tandanya Allah dah ketuk pintu hati mu untuk bertemu Hidayah. Hijrah lah. Allah menunggu mu."

Salam persahabatan dari saya,
Nur Aisyah Farhah Xx