Monday, 25 November 2013

Kalam baru

Buku baru{januari}


Apa khabar awal muharram? Sudah buka buku baru ataupun msih tdak sdar dunia dh hmpir pehujungnya ataupun dlm bahasa omputih the end of the world. Sedarlah wahai saudara saudari dunia ini hanya sementara. Dunia ini mmg persinggahan tapi persinggahan yg pnuh dgn ujian. Bukan onak duri lautan berapi yg perlu diredahi tapi hanyalah perkara dunia. Dgr mcm sng tapi sdgkan iman yg kuat ini pun pak pak ostad boleh tumbang apatah lagi kita yg imannya battery drained lagi. 

Org dewasa sbuk mengejar dunia utk kesenangan anak ank katanya smpai lupa tarbiah ukhrawi yg perlu dimantapkan lagi. Anak anak pula smakin rosak bila dtanya mengapa begini? Dsalahkan ibu bapa katanya ibu bapa tk berikan kasih syg, ksih syg yg dpat pun hanya drpada seorang bibik yg dibayar gaji hanya utk menguruskan rumah majikan bukannya menguruskan anak majikan. MasyaAllah, jgnlah salahkan org lain. Renung diri sendiri dulu apakah kita juga berusaha utk mndapatkan redha allahu taala. Jgn kata tiada tmpat mengadu, allah maha mendengar. Dia dgr segala rintihan hambanya cuma cepat atau lambat berita baik dterima itu smuanya kuasa allah


Cuba renung bersama, 


Dimana seharian kita berada. Berapa lama kita baca alquran jika dbandingkan dgn tempoh kita bersosial. Ya allah ya tuhanku, hinanya diri ini baru kusedari. Sudah lama aku tdak menghadapmu. Sekaya manapun aku sepandai mana pun aku sesegak/cntik manapun aku aku ttap merasa kekosongan, mengapa ya? Kerana kau tdak mndapat redha drpada sang pencipta itu jwapan aku. Hati kau itu tdak busuk tapi dh bersawang sbb sudah lama tdak diisi dgn ayat al quran. Maka isikanlah ia cantikkanlah hatimu itu. Bacalah alquran, rajinlah kamu berpuasa sunat, berzikir lah kamu subhanallah walhamdulillah walailahaillahllah allahu akbar & hasbi rabbi jallallah. 
Berdmpinglah kamu dgn org org mukmin mukminat. Nescaya insyaallah kamu akan berasa bahagia kerana manisnya ibadah itu. Bukalah buku buru. Aku juga tdak smpurna. Dulu aku seorg yg jahil agama ttapi aku sedar aku bisa berubah ke arah kebaikan. 

Jgnlah berputus asa, ujian itu mnandakan allah sygkan kamu. Terimalah ujian itu laluilah perjalanan yg memeritkan sbelum keindahan itu smpai. Aku juga sdg melalui perjalanan ini yg aku akui penuh dgn ujian yg mmbuatkan aku seringkali mnangis tapi aku percaya allah akan hadiahkan aku dgn plangi yg plg indah 


Sekian,




Yg menantikan pelangi
Aisyah farhah☝☝

Friday, 1 November 2013

Summary hati



And Hi fellow friends& my dearest yep my dearest who is reading this post.
I hope you in a fine condition. Insya Allah. Dh lama dh tk update blog ni kan. Rindu rasanya nk update. Yelah takkan nk update setiap bulan rasa mcm tkde cerita. So this is the summary of this year:-



Januari.

Kehidupan baru. alam baru. suasana baru. kehilangan kawan mmg tk dijangka. Namun apa boleh buat, hidup perlu diteruskan. Chaiyok aisyah! Welcome to your new world from 3Ilmu to 4science4. From 38 of 97 batches to 17 only. Wow!!! New friends come. Aida......Science stream mmg susah so kenalah hardcore sikit blajar.


Februari.

Suasana yg sama. Masih cuba untuk menerima takdir Qada' dan Qadar, bermulanya persilisihan faham kawan. Hm.....mmg tk dijangka. Berdoa sajalah kembali asal serta merta :-)


Mac.

Lawatan ke Melaka. Mmg syok habis! Teringat lagi saty dlm satu hostel kat hutan jauh dari cikgu and bebudak aspura. Sumpah seram. Tapi takpe....pengalaman katanya, so ok je conclusion utk bulan ni.


April.

Tak ingat apa yg jadi lah. Sbb bulan April ni mcm tkde apa apa yg special hehehe.


Mei.

Minggu Makan! Yeay....... Syoknyewww. Tu je yg aku ingat yg lain pufff hilang habis dari ingatan. Hahahha
Masa ni jugaklah terdetik utk berubah. Alhamdulillah, ada dorongan kawan yg sentiasa menyokong. Moga thun depan lebih ke arah kebaikan InsyaAllah. Doakan ye semua.And birthday ayah kesayangan saya!!!


Jun.

Minggu sukan! Yeay bestnya. Nama team saya Yahoo!! Team dgn Ikmal, redza. Thanks for sentiasa berganding bahu. Walaupun team kita tkde rezeki nk menang, takpe akak sentiasa sayang korg! Dan bulan nilah konflik tu berakhir. Namun kami tk serapat yg dulu.....Tapi ttap Alhamdulillah.Birthday Ibu!! Teringat pulak kita. 


Julai.

Apa yg jadi eh? Oh selamat berpuasa semua. Puasa tahun ni mmg best! Itulah namanya kemanisan beribadah :-) Teringat satu hari tu ktorg masak dodol bakar lemang bestnya. And bulan nilah last tuisyen. Sentiasa dlm kenangan, Cikgu Izzah, Cikgu Izzat yg comel hahahahha and Cikgu Amy yg erm pelik. And dpt jawatan Biro Kerohanian. Mmg shock gila. Sbb itu amanah&tanggungjawab yg sgt berat. Menangis kot bila dpt jawatan ni. Takpe, Allah tahu aku boleh. So.....aku boleh


Ogos.


Selamat hari raya semua!!! Hehehee. Tahun ni raya colour hijau muda&pink. Hm combination colour yg menarik. And special month sbb Happy Birthday Aisyah!! Selamat ulang tahun yg ke-16. Moga terus tabah menempuh ranjau kehidupan. Tahun ni punya birthday tkdelah semeriah last yr. Anyway tkpelah....syukur sbb masih bernafas. Jamuan raya ehm bagus. Suka sangat!! Bulan ni plg banyak konflik. Sedihnya. Apalah salah aku asyik nk dsalahkan. Cuba tanya dulu jgn main serbu je. Aku tk marah cuma sedih. Yelah sbb aku dh lali dgn benda ni. Drpada form1 lagi....Cuma tulah aku malu.....Takpelah biarlah ujian ni kuatkan aku. Moga terus tabah aisyah farhah......



September.


Apa jadi eh? Hm lupa. Hahahaha.


Oktober.


Prepare for final-exam. Tadaa!!! 4 minggu exam kot. Pecah pale hotak aku ni!! And Jamuan akhir tahun yg diuruskan oleh kami biro-biro berlansung secara baik! Good job exco!! And happy holiday semuanya....Moga terus happy jgn sedih slalu.








"So, itulah conclusion-nya. This year tk se-excited last year. Yelah dgn suasana barunya susah nk ditelan hati. Friends come&go. Yg setia je masih terlekat dgn aku smpai skrg. Tapi tkpelah....aku redha sbb tu ketentuan-Nya, cuma aku nk ckp...tolong jgn asyik nk salahkan aku atas semua benda. Aku ni bukannya jenis suka melawan. Kau marah, aku terima je. Takde plak aku nk tengking balik. Tapi jgn gunakan sifat aku tu utk kau lemparkan semuanya. Aku diam bukan sbb aku salah. Tapi aku diam sbb aku fikir apa salah kau dan aku. Kita semua salah. Cuma tulah ego, tkleh terima kesalahan diri sendiri. Moga kita terus matang. Klau lah boleh aku nk pergi dari 'dunia' ni. Nk hidup plak dkat suasan baru jauh dari korg semua. Tapi tulah...terimalah hakikat. Aku tknk susahkan mak ayah aku. Aku nk focus nk berjaya. Lantaklah apa nk jadi aku redha....redha dan terus.....redha."


"Kau kena faham, bagi aku persahabatan itu suci sehingga aku terlalu mempercayai kesetiannya sedangkan.."







Hati yg tersakiti,


Nuraisyahfarhah.

Friday, 5 July 2013

ama((benda yg plg berat))nah


And happy sa2rday. Yippie......selamat berhujung minggu kalian semua. Apa khabar? Rindu dsini berharap agar kalian semua dlm keadaan sihat wal'afiat. Kalau ye, Alhamdulillah lah...klau tdak....teruskan menjaga kesihatan. Takmo moody moody. Tk elok bermasam muka di hari yg ceria ni...

And smalam parents day. Omg omg omg apehal bila msuk ke alam dunia fana ting4 ni bnyk benar fail nya....But it's okay. Aliran sains mmg susah....mmg ter amat sgt susah kalau....belajar cam saya. Hahahah. Masalah saya skrg ni badan amat berat bontot bertambah berat bila bab nk revision. It's okay lagi klau study bio, chemist ke....tapi bab phys ngan addmths tu masyaAllah hanya tuhan saja yg tahu betapa malasnya diriku ini....Hahahah. Nsib baik parents faham kenapa aku fail. Pn.Kan mmg the best!! And saya skrg ni di level sederhana. Em.....juts nice. Kedudukan dlm tingkatan seratus lebih per 3ratus lebih. Ok kot tapi kena lah upgrade level. Gambate go eycha!!!


Dgn tanggungjawab sbagai seorang anak, kakak, adik serta pelajar makin bertambah bila ada satu lagi tanggungjawab yg mmg plg besar dkat asrama iaitu ''''''exco agama'''' Ahhhhhhhh!!!! Sumpah tanggungjawab tu plg berat&plg besar....Dulu aku salute gila siapa yg dpt laksanakan jawatan tu dgn sebaiknya. Tk sangka pulak takhta-nya turun ke aku. Aku tk expect yg dpt jwatan tu sbb aish....aku ni tkdelah sebaik-baik manusia. At 1st bila afiqah tarik tangan aku tu.... aku terkejut gila. Bukak mata semua tepuk tangan, yg kengkawan aku confirm/lah gelakkan aku! Hahaha. Then aku terus peluk alyn then nangis....Bukan ciwek tapi aku tk sedia lagi tanggung semua benda tu. Jaga solat org weh! Ya Allah...betapa beratnya tanggungjawab tu. Tapi nsib baik fyka bagi advice sedikit sebanyak ok dah.......kot. Tsk tsk (u.u)
Bila di/positive/kan thinking bagi aku mybe jawatan ni mengajar aku utk bangun lebih awal tiap hari....And what I need is '''''jam loceng''''' and ''''org loceng''''' Hahahah. Kelako pulak bila teringat balik mlm tu jugak aku mimpi kejutkan org solat subuh. Ha ha ha. Bila citer kat parents lagi lah diorang gelakkan....Makin pedih ulu hati kita ni. Hm, tapi takpe....come on eycha...U can do it <333

Dan harapannya, 
" Moga dpt menjalankan tugas dgn penuh semangat& sempurna InsyaAllah"




Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
segalah yg baik dtangnya drpada Allah dan buruk drpada diri sendiri....



Whoops, saja post gambar kita A....hak







hughandkisses,

nuraisyahfarhahishak



Thursday, 6 June 2013

Get up


Bangkitlah...... 

Stop aisyah. Stop crying. stop blame urself. stop dreaming for dreams tht u will never catch it...
Just let the past.....Start over a new leaf. 'Life must go on'.......Stop crying for the stupid things. U can't change anything....

But....I'm just hoping.....

I want to back to the old days. I want my old smile, my best/friends, my happiness, if I could turn the time back to the old days. If I have a time machine....If I ....
Maybe ni lah masanya utk mendawasakan diri....Yelah. pengalaman mendewasakan diri. Tapi....apa gunanya kalau terus menangis dn putus harapan....


Tibalah masanya....

membuka buku baru, new dreams, new hopes, but my mind still remind of the old memories. I just can't forget all the sweetest thing I ever had! 
Kuatkan hati, kawal emosi. Just keep climbing to the top of the dreams! And may all my wish come true...InsyaAllah

Thanks for my family and proudly thanks to Allah subhanahu wa ta'ala for give me my 'ibu' and 'ayah' who always be there when I lose hopes and tears falling like a tsunami. Hahahah. Nangis mcm pondan teruk betul aku ni. And to my best/friends& also the 'sotong&kawan-kwn' who always be there for me, lend me ur hugs and shoulder when I cry or sad or sadness ataupun rasa mcm nk terjun bangunan. Hahaha. Even korg suka buat loyar buruk....Wa sayang lu org beb!!! Gua harap lu still dkat dgn gua klau wa happy ke sedih ke...Wa tknk lu org tinggalkan wa sebab nnti gua loneliness karang aku nyanyi lagu lonely kang ttup telinga....Hahahahahahambar. Akhir kata, gua syg lu org beb!!! sayang separuh mati sepenuh hati <3333


And I'm typing this post cus I almost lose hopes and I realize that it just a test. And i'm growing up so...I must feel the 'kehilangan' ler. Everyone will feel it. every inch of you must!! feel it...






"Bangkit bila kau jatuh bangkitlah semula..."




A living thing,
NuraisyahFarhahIshakXx

Sunday, 5 May 2013

Benda baik

Wallah weh. Hi& welcome May! May this month will be the best month ever. ((I don't think it will be))
And for Siti Nurul Hidayah Bt. Saien, Happy Birthday girl! May our friendship lasting 4eva! Amiin Ya rabb.
Dh lama kan tk update blog. Dlm 3 ke 4 bulan mcmtu. Lama san..ggatt.

And finally, Alhamdulillah 4 evrything. Allah dh makbulkan doa aku! Terima kasih Ya Allah!
Makbulkan doa apa? Doa agar.....persahabatan aku kembali jernih dan rapat seperti biasa....
Allah itu maha mendengar, Mungkin dia tak akan kabulkan doa yg dipinta oleh hambaNya skrg. Tapi InysaAllah, doa akan dikabulkan andai kita benar-bnr ikhlas dan berdoa utk kebaikan dan bukannya keburukan. Kun Fayakun... Allahu'Sami'u ((Maha mendengar))

Dan....doa ini patut diamalkan :- 



Midterm dh nak dekat weh. Cuak mak aih! Lagi-lgi physics, nk pecah otak rasanya nk belajar prkara yg baru mcm Bio, Chemist, Physics, Add maths. Sakit jiwa, sakit akal sakit otak semuanya. (V.V)
Harap-harapnya midterm ni dpt result yg ok lah.... Yg penting LULUS! Tknak gagal....rasa mcm teruk sgt kalau gagal. Hehehe. All the best 4 u! Usaha, doa, tawakal tu penting. Dan akhir sekali redha.... Beringatlah kalau kita gagal itu semuanya ujian daripadaNya. Aku ckp lebih...kang aku yg meleleh kalau gagal. Hahaha. ((Klako))



Dan Alhamdulillah, saya mula utk berhijrah kepada perkara yg lebih baik. Yup, itulah misi 2013. Tahun baru, azam baru, moga ia menjadi :) Buat apa nk tunggu lama utk berhijrah, katanya kalau nk berhijrah kena seikhlas hati barulah betul. Hm, maybe ayat itu boleh dipangkal dgn ayat ini...

"Keterpaksaan melahirkan sebutir keikhlasan"

So, ikut kata hati masing-msing. Buang yg keruh, ambillah yg jernih. Jgn tunggu masa dh nk tamat baru nk berubah. Jangan sekali-kali! Nyawa di tangan Allah. Tk semestinya kita kembali kepadaNya masa betul-betul kita 'kedut seribu'. Ajal dan maut di tangan Sang Pencipta.

Bacalah sebentar, ambil iktibar. Simpan di dalam hati dan amalkannya:- ((Tips utk berhijrah))

  • Bentuk niat yg tulus&mengharapkan keredhaan Allah
  • Matlamat yg membakar semangat tetapi munasabah
  • Buang tanggapan yg negatif(-) ttg diri sendiri, lebihkan pemikiran yg positif(+)
  • Belajar drpada org yg berjaya, Carilah kawan yg dpt mendorong&menyokong kita
  • Jgn tergugat dgn komen negatif org lain ((Cekalkan iman, tabahkan hati, senyum dan terus mendaki))
  • Amalkan dgn istiqamah slama 40hari, kerana tabiat baru terbentuk dlm masa 40hari
  • Byk berdoa dan tawakal kepada Allah swt. Moga Allah memberi kita semua taufik&hidayahnya ((Aamin~))
  • Jika berasa segan ajaklah seorang shabat yg boleh dipercayai utk turut sama menyertai diri kita utk berhijrah
  • Akhir sekali, bangkitlah! Takbir! Allahuakbar
Sumber daripada :- Bacaan buku ilmiah, internet dan pengalaman org lain dan diri sendiri



Doakan saya utk menjadi Muslimah sejati yg teguh&cekal menempuh ujian :-)


Alhamdulillah, sampai di sini sahaja coretan utk hari ini. Kupohon ampun&maaf andai terkasar bahasa, terasalah tutur bicara.....Buanglah yg keruh, ambillah yg jernih.

"kalau rasa dah nak berubah itu tandanya Allah dah ketuk pintu hati mu untuk bertemu Hidayah. Hijrah lah. Allah menunggu mu."

Salam persahabatan dari saya,
Nur Aisyah Farhah Xx




Tuesday, 26 March 2013

6-teen memories



Well, hello there. It's been a long time I'm not updating my blog. And, seruku sudah sampai. So.....Wachaaaa!
So.....I missed my past three dys w the aspurians& aspurans, Trip to Malacca was the b3sT tR!p 3v3R!! Trust me bullshit. Even it was tiring days we just had a really good memories to be remember. Hm...berzumba bsama Sotong&kawan-kwn amat menyeronokkan. Rugi siapa tk ikut tu...Sumpah rugi! A'Famosa Water world serious 8 wonder of the world! Hahahaha. High speed plg syyiiookk. Kriuk kriuk gituh! Spend most of the time w Miera lala and Batch'97 aspurians and so....K.Farah comel lotek kita... It such a really unforgettable memories. Dgn bumper cars nya bsama sotong, Stupid ghost house ever, Babi hutan, Hahahahahhahaa. Such a really funny sides w/ them. The conclusion is...... TRIP TO MALACAA THE BEST TRIP EVER! NEGGAYJJE JILAGGA!

My gojes bijs Xx



And for my fav girls ever a.k.a my Minah Arab.....*drum-roll Nurfarah Adiela Bt Hilmy HAPPY BELATED BIRTHDAY BABY!!! Sorry lambat wish sbb maklumlah, tgku busy sjak akhir-akhir ni. Sibuk mlayan rakyat jelata. We have reach for 3yrs 2mnths and 26dys. Wow! Lamalah jugak. U're one of my very bestfriends and more to sister. Bestfriends is not abt who comes first but it's abt who come and left. Thanks 4 always be there for me and lend ur shoulder 4 me when I'm sad. Love you always. Idul milad ya Farah A'diela 
Teruskanlah menjadi sahabat sejatiku dunia akhirat. Akhir kata dari diriku yg comel ini...

" Good luck in ur life. Moga cita-citamu tercapai duhai sahabat! All the best for our Spm'14.
Always stick w me. Don't ever u dare leave me Beruk ksayangan!"


#GirlOfTheLife 


Lastly,
Enjoy ur holidays. Jgn lupa siapkan homework oteh!
And to those haters...

pMamp0s XC





Hugh and kisses,
FarhaAischa 











Tuesday, 12 February 2013

TO ANY ONE

HI. I'M FOREVER 
BLACKJACK.

I'M THE BUSIEST PPL IN
THE WORLD.


OK. BYE

ENYENYENYENYE